Conform noului ORDIN nr. 791 din 24 martie 2020 privind acordarea certificatelor de situaţii de urgenţă operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2, Cererea pentru eliberarea CSU se depune de către solicitant, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro/ sub semnătura electronică a reprezentantului legal al operatorului economic sau a unui împuternicit al acestuia, deţinător de semnătură electronică.
Certificatele de situaţie de urgenţă sunt emise în două forme:
Pot beneficia de certificatul albastru companiile afectate de articolele 1, 2 și 3 din Ordonanța Militară nr. 1/2020:
Art. 1 (1) Se suspendă activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei. [...]
Art. 2 (1) Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise. [...]
Art. 3 (1) Se interzice organizarea şi desfăşurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise. [...]
De asemenea, pot beneficia de acest certificat albastru și companiile afectate de articolele 1 și 2 din Ordonanța Militară nr. 2/2020:
Art. 1 (1) Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. [...]
Art. 2 (1) Se suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici [...]
⚠️Suspendarea temporară a activităţii comerciale potrivit alin. (1) nu se aplică a) vânzării produselor electronice şi electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului și b) vânzării produselor şi serviciilor de optică medicală. Însă aceste companii pot beneficia de certificatul galben.
Certificatele se utilizează în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea de facilităţi/măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, în condiţiile legii.
⚠️ OUG 30/2020* prevede reducerea activității cu minim 25% și lipsa capacității financiare de a plăti salariații pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj tehnic, în timp ce Ordinul 791/2020 prevede doar reducerea activității cu minim 25%. Cu alte cuvinte, pentru certificat s-a eliminat ideea că firma nu are capacitatea financiară de a-și plăti salariații. Cand încărcați documentele pentru a obține certificatul galben, in declarația pe care o oferiți vi se cer doar încasările, nu și dovezi privind lipsa capacității financiare de a plăti salariații.
-----
* OUG 30/2020 = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 30 din 18 martie 2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2
Ordinul 791/2020 = ORDIN nr. 791 din 24 martie 2020 privind acordarea certificatelor de situaţii de urgenţă operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2
În vederea obţinerii certificatului de urgenţă TIP 1 (ALBASTRU)/TIP 2 (GALBEN), solicitantul încarcă în platformă următoarele informaţii şi documente:
datele de identificare;
declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informaţiile şi documentele care stau la baza cererii pentru obţinerea certificatului sunt conforme cu realitatea şi respectă legislaţia în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat, cu referire la închiderea totală sau parţială a activităţii sau la diminuarea încasărilor în cuantumul indicat.
⚠️ În cadrul acţiunilor de inspecţie şi control desfăşurate de către organele abilitate, acestea verifică inclusiv documentele care au stat la baza emiterii declaraţiei pe propria răspundere de către solicitanţi.
⚠️ În ipoteza identificării vreunor suspiciuni rezonabile privind obţinerea CSU cu nerespectarea dispoziţiilor legale incidente ori prin neatestarea situaţiei reale de drept şi/sau de fapt a solicitantului, se sesizează organele abilitate în vederea stabilirii măsurilor, potrivit competenţelor.
Kit semnătură electronică valabilitate 3 ani - Preț: 96 Euro
Kit semnatură electronică valabilitate 2 ani - Pret: 73 Euro
Kit semnătură electronică valabilitate 1 an - Preț: 47 Euro
Certificat digital calificat valaibilitate 3 ani - Preț: 80.9 Euro
Certificat digital calificat valaibilitate 2 ani - Preț: 56.9 Euro
Certificat digital calificat valaibilitate 1 an - Preț: 29.9 Euro
Notă: nu avem nicio afiliere sau mecanism de recomandare cu furnizorii de semnătură electronică de mai sus.
Măsuri fiscale de criză, 23.03.2020