O prevedere importanta pentru companii consta in acordarea unei indemnizatii pe durata suspendarii contractului de munca – adica somaj tehnic. Avem aici doua categorii (click pe fiecare pentru mai multe detalii):
Companiile a caror activitate a fost temporar suspendata prin Decretul 195/2020 pentru instituirea starii de urgenta. Nu au mai avut voie sa functioneze restaurantale, barurile, centrele comerciale mari – lista detaliata in Ordonanta Militara nr. 1/2020 si extinsa prin Ordonanta Militara nr. 2/2020, care include inclusiv cabinetele stomatologice si mall-urile:
Aceste companii primesc de la Fondul de Somaj 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, pentru salariatii care inceteaza contractul de munca din initiativa angajatorului, potrivit art. 52, alin. 1, lit. C din Codul Muncii (Legea 53/2003).
Pentru a obtine acesti bani, angajatorul este obligat sa depuna la Agentia pentru Somaj urmatoarele documente:
o cerere, al carei sablon este prezentat in Anexa 1 la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 30/2020
Certificatul de Situatie de Urgenta, eliberat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (detalii aici)
Lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatie: Nume, Prenume, Gen, Varsta, Nivel de educatie, Resedinta, Urban/Rural, Judet, Salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, Cuantumul indemnizatiei
⚠️ Dupa ce veti face plata drepturilor salariale si a obligatiilor catre bugetul de stat, abia atunci veti putea primi aceasta indemnizatie
Un director de magazin pe care il aveti cu un salariu brut de incadrare de 13 877 lei. Veti primi de la Fondul de Somaj 75% din 5 429 lei, adica 4 072 lei, din care 2 382 lei i-i oferiti salariatului, iar 1 690 lei ii virati la bugetul de stat.
Dar, ca si companie, trebuie sa luati in calcul ca salariatul va pleca in somaj tehnic cu 75% din 13 877, adica un brut de 10 408 lei, care se compune din 4 319 lei varsaminte la bugetul de stat si 6 089 lei salariu net. Cu alte cuvinte, compania va trebui sa acopere inca 6 336 lei: 3 707 salariatului – si 2 629 la bugetul de stat.
⚠️ Foarte mare atentie: pentru companiile care au personal cu un salariu mai mare de 5 429 lei vor face un efort foarte mare pentru a acoperi diferenta.
Companiile care au salariati cu salariul mai mic sau egal cu 4 072 lei vor avea un avantaj, deoarece nu vor suporta deloc prin propria cheltuiala de personal, ci vor primi totul de la Fondul de Somaj.
Angajatorii care au un salariat cu salariul de incadrare de 5 429 lei vor primi de la Agentia pentru Somaj 4 072 lei, 2 382 il plateste pe salariat, iar 1 690 lei plateste la bugetul de stat.
Vor putea acorda 75% somaj tehnic
Sunt limitate pana la nivelul salariului de 5 429 lei
⚠️Foarte important este ca vor primi numai 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca active la data intrarii in vigoare a OUG 30/2020, adica sambata, 21 martie 2020, cand a fost publicata in Monitorul Oficial
Documente pe care trebuie sa le depuneti:
Cerere de solicitare a acestei indemnizatii
Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa faptul ca angajatorul inregistreaza o diminuare a incasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei pe propria raspundere cu un procent de minim 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020
⚠️ Asadar nu venituri, ci incasari. Daca aveti facturi cu termen de incasare la 90, la 120 de zile - si le-ati incasat in martie -, veti avea incasari mai mari decat ianuarie-februarie - si nu veti beneficia de aceasta indemnizatie
Conditie: pentru a beneficia de aceasta facilitate, compania trebuie sa nu aiba capacitatea financiara de a-si plati singura salariatii. Existenta disponibilitatilor in conturi, in depozite, in casierie, care sa asigure plata obligatiilor salariale, reprezinta un criteriu de a nu mai beneficia de aceasta masura
Termenul de declarare si de plata ramane ziua de 25 a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.
Codul fiscal prevede termene pentru plata impozitului pe clădiri şi teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, până la data de 31 martie a fiecărui an. Pentru a evita aglomerările de la sediile organelor fiscale locale care pot genera răspândirea COVID-19, OUG 29/2020 prorogă termenul de plată până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.
Codul fiscal prevede o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv. În anul 2020, OUG 29/2020 prorogă termenul până la data de 30 iunie inclusiv.
Restructurarea obligațiilor bugetare este încă posibilă: OUG 29/2020 extinde până la 31 iulie 2020, respectiv 31 octombrie 2020, termenele din Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale.
Pentru taxe neachitate nu se aplică, temporar, dobânzi și penalități. Măsura încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.
Temporar, cu anumite excepții, au fost eliminate popririle. Măsura încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.
Pe durata stării de urgenţă, întreprinderile mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care şi-au întrerupt activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate şi care deţin certificatul de situaţie de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare.
Termenul de depunere a declaraţiei privind beneficiarul real, se prelungeşte cu 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, iar pe durata stării de urgenţă se suspendă depunerea acestei declaraţii.
Termenul de depunere a declaraţiei privind beneficiarul real, privind asociaţiile şi fundaţiile, se prelungeşte cu 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, iar pe durata stării de urgenţă se suspendă depunerea declaraţiei şi completarea documentelor.
Certificatul de situație de urgență, 26.03.2020