Ordinul comun nr. 20463/3964/967/1415/2023 al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, al ministrului educației, al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului finanțelor privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator 

Monitorul Oficial nr. 370 din 2 Mai 2023

Conform art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, beneficiază de scutire de impozit pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului comunicațiilor și societății informaționale, al ministrului muncii și justiției sociale, al ministrului educației naționale și al ministrului finanțelor publice.


Prin prevederile Ordinului nr. 20463/3964/967/1415/2023 se abrogă prevederile Ordinului nr. 21813/2022, fiind aduse unele modificări și completări procedurii de acordare a scutirii de impozit.


Modificările aduse constau în următoarele:

 

1. Angajații din instituțiile publice, precum și din instituțiile publice locale, pentru perioada în care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, conform competențelor și atribuțiilor specifice prevăzute în fișa postului sau în orice alt act juridic care stabilește atribuțiile de serviciu ale angajatului, beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute în ordin.

 

Trebuie reținut faptul că prevederile anterioare nu făceau referire la angajații din instituțiile publice locale.

 

2. Pentru personalul mai sus menționat, postul alocat desfășurării activității de creare de programe pentru calculator poate face parte și din categoria celor înființate în afara organigramei, conform legii.

 

3. Evidența distinctă a activităților angajaților care beneficiază de prevederile pct. 1 se realizează lunar, pe perioada în care se desfășoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator, în vederea acordării facilității fiscale. Modalitatea în care se evidențiază activitatea desfășurată lunar se stabilește prin act administrativ al conducătorului instituției.

 

Modificările aduse  în sectorul privat:

 

Ordinul nr. 20463/3964/967/1415/2023 menține, cu mici modificări,  condițiile de îndeplinit pentru aplicarea scutirii de impozit în domeniul privat.

 

Astfel, angajații operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislația în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, cât timp sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

 

a) posturile pe care sunt angajați corespund celor din lista care cuprinde ocupațiile și activitățile din anexă;

 

b) postul face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală;

 

Ordinul abrogat prevedea că: „Postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidențiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: direcție, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare”.

 

c) dețin o diplomă de licență obținută în urma finalizării unei forme de învățământ superior de lungă sau de scurtă durată sau în urma finalizării ciclului I de studii universitare de licență, eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată, sau dețin o diplomă de bacalaureat și urmează cursurile unei instituții de învățământ superior acreditate și prestează efectiv una dintre activitățile prevăzute în anexă;

 

d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinate comercializării;

 

e) veniturile anuale prevăzute la lit. d) au o valoare care reprezintă cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de BNR, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venit.

 

Data la care intră în vigoare prevederile Ordinului nr. 20463/3.964/967/1415/2023 este data de 1 iunie 2023.