Prin acest act normativ au fost modificate Normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin HG nr. 479/2003. Se actualizează cadrul normativ privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în vederea corelării prevederilor legislației secundare cu cele privind legislația primară.
Noul act normativ stabilește reglementarea următoarelor aspecte:
configurația, precum și caracteristicile tehnice și funcționale ale aparatelor de marcat electronice fiscale dedicate echipamentelor nesupravegheate de tipul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, în vederea testării și avizării acestora de către ICI București;
funcțiile interzise specifice pentru aceste dispozitive;
posibilitatea ca aparatele de marcat să fie alimentate cu energie electrică de joasă tensiune, direct din automatele comerciale;
situațiile noi în care aceste aparate de marcat se blochează automat.
Au fost definite echipamentele nesupravegheate ca fiind dispozitive de tipul automatelor comerciale prin intermediul cărora se comercializează cu amănuntul produse alimentare și/sau nealimentare ori se prestează servicii direct către populație.
În vederea aplicării unitare, la nivelul unităților teritoriale ale ANAF, a dispozițiilor care permit organului fiscal să solicite la fiscalizarea unui aparat de marcat electronic fiscal și alte documente, în afara celor expres prevăzute la nivelul HG nr. 479/2003, se precizează faptul că documentele care pot fi solicitate se stabilesc prin ordin al președintelui ANAF. La data intrării în vigoare a acestei hotărâri se vor abroga prevederile legale referitoare la procedura de avizare tehnică, precum și cea de atribuire a numărului de ordine din Registrul de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale întrucât acestea vizează aparatele de marcat vechi cu rolă jurnal, semnarea și ștampilarea, de către emitent, a bonurilor fiscale emise de casele de schimb valutar etc.