Mai nou, de la 1 ianuarie 2019, putem ridica dividende interimare si in cadrul anului: daca am obtinut profit intr-un trimestru, atunci, in trimestrul urmator, putem ridica dividende interimare. Obligativitatea este ca, la sfarsitul anului, daca nu obtinem profit pe total de an, sa restituim, in termen de 60 de zile de la inchiderea anului, dividendele pe care le-am ridicat in cadrul anului.
Pentru fiecare dividend pe care il ridicam in cadrul anului, avem obligativitatea sa platim impozit in cota de 5% luna urmatoare. Sa luam un exemplu: la 31 martie se incheie primul trimestru; putem sa depunem in luna aprilie situatii financiare interimare, dupa care sa ne ridicam dividendele. Daca le ridicam in luna aprilie, atunci termenul de plata a impozitului pe dividende este 25 mai.
⚠️ Foarte important este ca, odata cu situatiile financiare, sa efectuam inventarierea soldurilor si a patrimoniului la 31 martie: aceasta este una dintre conditiile obligatorii la intocmirea situatiilor financiare interimare. Prin inventariere, certificam ca soldurile sunt corecte, cheltuielile si veniturile sunt corecte, la fel si creantele, datoriile, patrimoniul.
Daca in anii anteriori am realizat profit, dar, la sfarsitul anului, nu am fost decisi sa ne repartizam profitul pe dividende, ci l-am lasat in companie, ca sa putem sa o crestem - Felicitari! Aceasta este una dintre cele mai importante hotarari pe care le-am luat: lasand profitul in companie, ne dorim ca afacerea sa creasca, sa mearga mai departe. Este usor de cazut in spirala descendenta in care retragem dividendele cu speranta ca la anul va merge mai bine, nu platim furnizorii, luam credite, ne inglobam in datorii, si, la un moment-dat, nu mai avem ce sa mai facem.
Dupa ce am consolidat afacerea, dupa ce am creat tot fluxul si compania functioneaza, putem sa retragem si dividende din anii anteriori: recomandarea este sa nu retragem tot profitul, ci sa lasam o parte neatins. Lasand bani in companie, aceasta se consolideaza si o putem creste, putem merge fara intrerupere, iar rezultatele pe care le asteptam de la companie vin mult mai repede.
La fel, pentru profitul pe care nu l-am repartizat in anii anteriori, ci l-am lasat in companie, supunem aprobarii asociatilor repartizarea profitului nerepartizat; dupa ce avem acordul tuturor actionarilor, mergem mai departe la pasul urmator: distribuirea dividendelor. Orice institutie bancara la care mergem pentru a retrage banii din dividende, prin virament, ne va cere:
Termenul de plata a impozitului pe dividende este ziua de 25 a lunii urmatoare ridicarii dividendelor.
⚠️ Foarte important: incepand cu 2018, avem obligativitatea ca, in termen de 30 de zile de la ridicarea dividendelor, sa depunem declaratia unica. Daca valoarea dividendelor pe care le ridicam este mai mare de 24 960 lei, datoram contributie pentru sanatate 2 496 lei - o singura data pe tot anul.
⚠️ Atentie foarte mare: daca ridicam sume din banca, le lasam pe casierie si uitam sa platim impozitul pe dividende, in cazul unui eventual control, acesta va verifica soldul de casa sau contul “Debitori diversi”, pentru ca acolo sunt sumele retrase de catre asociati si pentru care nu au platit impozitul pe dividende. Este cel mai bine sa platim impozitul pe dividende cand retragem sume din banca si stim ca le-am luat personal si nu pentru plati care au legatura cu afacerea.