Afacerea mea în România
Cum să o vând pentru valoarea reală
Despre capitaluri proprii, valoare nominala si valoare contabila a actiunilor - in acest episod al podcastului “Afacerea mea in Romania”, cu Maria Piroi
La deschiderea afacerii pe care doresti sa o creezi, trebuie sa stabilesti de la inceput ce vrei sa faci cu ea: vrei sa o vinzi dupa un anumit numar de ani, vrei sa o pastrezi, sa o dai mai departe in familie? In functie de aceste doua lucruri trebuie sa stii cum iti dezvolti afacerea.
Daca doresti sa o vinzi in viitor, o afacere trebuie creata de la inceput pe niste principii sanatoase, pentru ca, in momentul cand vei vinde, vei fi auditat de catre o alta companie - si, in functie de ce va constata, cum ti-ai organizat firma, ce ti-ai inregistrat in contabilitate, vei obtine un pret mai mic sau mai mare.
In decursul activitatii mele am intalnit foarte multi investitori care nu au cumparat companiile respective datorita problemelor pe care le aveau: de exemplu, foarte multe cheltuieli de protocol sau cheltuieli personale inregistrate in companie, solduri de casa, furnizori neachitati, facturari intre companii. Or, pentru ei, acesta este un pericol, fiindca orice control care poate veni, dupa 5 ani, sau 10 ani, poate constata aceste nereguli - iar cea care plateste este compania, nu administratorul sau asociatii. Acest lucru inseamna ca orice companie, in orice moment, poate fi inchisa prin deciziile de plata pe care le primeste.
Orice investitor care vine sa iti cumpere compania analizeaza in principal un rand din situatiile financiare anuale - si anume capitalurile proprii. Acesta reprezinta plusul de valoare pe care compania l-a creat pe durata existentei sale. Valoarea nominala a unei actiuni este valoarea cu care contribui la constituirea societatii. Valoarea contabila a unei actiuni sau parti sociale reprezinta valoarea in plus pe care ai adus-o activitatii companiei.
Deci, daca esti un investitor care vrea sa isi dezvolte compania, sa o creasca si sa o duca spre un anumit nivel, apoi sa o vanda, este bine sa nu iti retragi dividendele. Altfel vei obtine doar valoarea nominala a partilor sociale, plus o suma modica. Iti poate cumpara compania, in aceste conditii, doar cineva care are o nevoie specifica, de exemplu pentru codul de TVA - si pentru a o mentine o perioada scurta.
In concluzie, majoreaza-ti intotdeauna capitalul social din profitul pe care il realizezi, pentru ca asa ii dai viata companiei tale, asa ii dai plus de valoare - sau nu iti repartiza in fiecare an pe dividende profitul pe care il realizezi, ci lasa-ti o parte in companie, pentru ca aceea este suma pe care o vei putea amplifica la vanzare. Este adevarat ca un plus de valoare al companiei tale il reprezinta fondul comercial, adica ceea ce tu ai creat, brandul pe piata, pe care, la vanzare, va trebui sa il reevaluzi cu un raport de specialitate.
Asadar, fii perseverent, creeaza, si vei obtine tot ceea ce doresti cand vei fi in pozitia de a-ti vinde compania.