În primul rând ar trebui să înțeleg ce sunt situațiile financiare anuale, dacă sunt importante pentru compania mea - și pentru cine altcineva mai sunt sunt ele de interes.

Situațiile financiare anuale ale unei companii reprezintă oglinda activității companiei respective

Ele reprezintă compania în fața unui investitor, a unei bănci, a unei autorități. În ele este reflectată munca de un an de zile - și rezultatele pe care compania le-a obținut, atât în anul respectiv cât și de la începutul activității.

Situațiile financiare anuale includ mai multe componente:

Studiu de caz: o companie din România cu legături valoroase în străinătate a semnat un contract de achiziție produse în condiții foarte avantajoase cu un partener din străinătate; s-a mulțumit, însă, să meargă doar la o serie de centre comerciale, să le ofere lor produsele - și să aștepte să încaseze de la ei. Pentru a-și acoperi necesitățile de finanțare, compania a luat credite - sponsorizând, astfel, practic, centrele comerciale respective: în loc ca acele centre comerciele însele să ia credite, a luat credite tot compania aceasta, îndatorându-se și reducându-i-se adaosul comercial, adică valoarea de revânzare minus valoarea de achiziție. Adaosul comercial i s-a redus atât de mult, încât a ajuns să fie mai mic decât costurile pe care le-a avut: dezvoltare, achiziție, depozit, salarii, management, distribuție, prezentare, chirie, raft… Lucruri care, în cele din urmă, au condus compania la faliment.

Fiecare astfel de lecție pe care o primesc trebuie să o înteleg și să nu o repet.

Veniturile din exploatare minus cheltuielile de exploatare dau profit din exploatare, dacă veniturile din exploatare sunt mai mari decât cheltuielile de exploatare, sau pierdere din exploatare, dacă cheltuielile de exploatare sunt mai mari decât veniturile din exploatare. Profitul din exploatare reflectă cât de rentabilă a fost activitatea mea din anul respectiv, ce am obținut ca și valoare adăugată față de munca și resursele pe care le-am dedicat activității companiei.

Veniturile financiare și cheltuielile financiare reprezintă, de asemenea, componente importante ale contului de profit și pierdere. Diferența dintre ele conduce la profit financiar sau pierdere financiară. Este foarte important pentru companiile care au relații comerciale în monedă străină - adică în activitatea lor folosesc foarte multă valută, au plăți externe, fac achiziții din străinătate pe care trebuie să le plătească, diferența de curs joacă un rol important atât pe partea de cheltuieli, în contul de profit și pierdere, cât și pe partea de cash-flow. În acest caz, este bine să îmi păstrez valuta în cont - sau să cumpăr valută atunci când este ieftină. De asemenea, pot negocia termene de plată mai generoase, astfel încât să pot folosi intervalul mai amplu de timp pentru a identifica momentul cel mai oportun pentru conversia valutară și pentru plată. Atunci când am valută la dispoziție, păstrată, nu trebuie nici să mă împrumut și nici să o cumpăr la prețuri dezavantajoase. Poate fi util să am o linie de credit de tip overdraft, pe care să nu plătesc dobânzi sau comisioane dacă nu o folosesc, dar pe care mă pot baza la urgență.  

Contul de profit și pierdere este locul unde se reflectă veniturile și cheltuielile, unde pot să analizez cât de eficientă mi-a fost activitatea, cât de rentabilă, ce măsuri pot să iau pentru a crește rentabilitatea anul următor. 

Aud de multe ori despre valoare fiscală și valoare contabilă. Sunt două noțiuni diferite:

Munca unui contabil nu se termină aici. Există o serie de documente adiționale situațiilor financiare, care trebuie întocmite de către administrator și verificate de către contabil. De exemplu:

Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor 

Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de aprobare a Situațiilor Financiare este obligatorie pentru asociați. Este important ca această întâlnire chiar să aibă loc: pe lângă latura formală, ceremonială, a acestei întâlniri, ea ajută și în comunicarea dintre asociați, atât cu privire la anul încheiat cât și la cel în curs. 

Formatul generic al acestei Hotărâri AGA include elemente precum:

▢ Situațiile Financiare;

▢ descărcarea de gestiune a administratorului. 

◯ trecut în categoria profitului nerepartizat.

◯ distribuit ca și dividende.

În momentul în care apare un conflict între asociați, orice document este speculat și poate ajunge probă în instanță.

Util de știut: la aprobarea Situațiilor Financiare și repartizarea profitului trebuie să țin cont de următoarele:

Notele la Situațiile Financiare Anuale

În bilanț sunt doar cifrele distribuite pe categorii, fără prea multe detalii. Notele la Situațiile Financiare Anuale prezintă informații cu privire la politicile contabile ale companiei, informații detaliate despre toate elementele bilanțului și ale contului de profit și pierdere, la nivel de cont.

De exemplu, în cazul activelor imobilizate, putem regăsi informații comparative: “față de anul anterior, valoarea activelor imobilizate a crescut cu x lei, datorită achiziției unui calculator/autovehicul”.

Orice persoană interesată poate consulta aceste informații: investitori sau alte persoane care doresc să ia relații despre companie.

În cadrul Notelor la Situațiile Financiare Anuale este un aspect foarte important de regăsit: companiile care au tranzacții cu părți afiliate au obligativitatea să treacă în Notele la Situațiile Financiare Anuale informații cu privire la tranzacțiile pe care le-au efectuat cu părțile afiliate.

Raportul Administratorului

Raportul Administratorului reprezintă, la rândul său, un element al Situațiilor Financiare, prin care administratorul se descarcă de gestiune la sfârșitul anului și își detaliază activitatea, rezultatele pe care le-a obținut - care trebuie să fie în concordanță cu restul documentelor din Situațiile Financiare Anuale, să conțină aceleași informații. 

Raportul Administratorului reprezintă un document pe care auditorul îl auditează, analizând în ce măsură documentul respectă politicile companiei și este în concordanță cu situațiile financiare anuale. 

Administratorul, în acest raport, prezintă și strategia companiei în perioada următoare, dacă respectă principiul continuității.

Situațiile Financiare Anuale reprezintă cartea de vizită a unei companii

Există percepția că Situațiile Financiare Anuale sunt simple exporturi din software-ul de contabilitate, care să fie apoi încărcate în platforma ANAF. Această viziune pierde din vedere oportunitățile de analiză pe care le oferă lecturarea unui set de Situații Financiare Anuale având înțelegerea a ceea ce cuprind ele de fapt: un diagnostic al companiei, într-o formă standardizată, care permite comparațiile între mai multe elemente din interiorul aceleiași companii, de exemplu pe parcursul mai multor ani - sau comparațiile între mai multe companii, la același moment în timp.

Toate elementele incluse în Situațiile Financiare Anuale reprezintă oglinda companiei, prezentându-i poziția financiară. Situațiile Financiare reprezintă o fotografie la un anumit moment în timp, util de prezentat unui investitor sau viitor asociat. O carte de vizită. La fel cum nu aș vrea să mă duc la o întâlnire importantă fără o carte de vizită, sau cu una mototolită, sau cu greșeli pe ea - în mod identic am tot interesul ca Situațiile Financiare Anuale să fie întocmite corect, de calitate, la timp.

Situațiile Financiare Anuale reprezintă cartea de vizită a afacerii mele din România. În momentul în care înțeleg acest lucru, afacerea mea va fi sigură, fiindcă îmi înțeleg mecanismele de afaceri și le transpun într-o serie de documente și cifre care exprimă realitatea operațiunilor: ceea ce eu întreprind se transformă în produse și servicii, în timp ce documentele contabile rămân neatinse pe întreaga durată de viață a companiei mele - și chiar după, exprimând o opinie realistă, independentă, asupra modului în care mi-am desfășurat activitatea.

Astfel încât este bine să pun preț pe documentele pe care le am, pe informațiile pe care aceste documente le conțin. Voi avea nevoie de ele în diverse cazuri: pentru un nou contract, pentru un credit. Îmi vor fi de ajutor când mă aștept mai puțin.